Στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, συμμετείχαμε στο καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα πρόληψης της παραμέλησης και κακοποίησης του παιδιού «Αναγνωρίζω – Προστατεύω».
Το πρόγραμμα «Αναγνωρίζω – Προστατεύω» υλοποιείται από το ΣωματείοElizaμε τη στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 15 ώρες– σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Στις 18 Ιουνίου παρακολουθήσαμε βιωματικό σεμινάριο διάρκειας τριών (3) ωρών που διοργάνωσε η Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Ακράτας με τίτλο: « Διαχείριση ιστοσελίδας- Δημιουργία blog». Επιμορφωτής ήταν ο κ. Ιωάννης Ζαβούνης, εκπαιδευτικός ΠΕ86. Ο κ. Ζαβούνης μας έδειξε τρόπους μορφοποίησης της ιστοσελίδας με σκοπό την αναβάθμισή της και μας βοήθησε στη δημιουργία blog το οποίο θα λειτουργήσει με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γιάννη που για ακόμα μία φορά μάς ματαλαμπάδευσε τις γνώσεις του με αμεσότητα και πληρότητα!
Υποδεχθήκαμε την Άνοιξη διαβάζοντας το παραμύθι: “Πότε θα έρθει η Άνοιξη;” και συζητώντας για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση και τον άνθρωπο αυτή την εποχή.
Ζωγραφίσαμε σε πέταλα λουλουδιού εικόνες σχετικές με την άνοιξη
Δημιουργήσαμε εικονοϊστορίες με ανοιξιάτικες κάρτες
Κάναμε ζωγραφιές
Κατασκευέςατομικές και ομαδικέςκατασκευές
και εργασίες
Επιπλέον θυμηθήκαμε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και οδηγήσαμε το ρομποτάκι Beebot στην πεταλούδα περνώντας από όλα τα στάδια ανάπτυξής της(αυγό, κάμπια, χρυσαλλίδα, πεταλούδα).
Με την Κυρία Λένια στα Αγγλικά μάθαμε τον καιρό με τη βοήθεια καρτών. Τις έκρυβε και τα παιδιά επέλεγαν μία και έλεγαν τον καιρό που απεικόνιζε, παίξαμε παιχνίδια και μάθαμε ένα νέο τραγούδι με τίτλο How’s The Weather?
Ακόμα θυμηθήκαμε τα χρώματα με τη βοήθεια του τραγουδιού Sing a Song of Flowers και λουλούδια σε αντίστοιχα χρώματα.
Το σχολείο μας βραβεύτηκε για πρώτη χρονιά με την ετικέτα Σχολείων eTwinning και βρίσκεται ανάμεσα στα 57 συνολικά βραβευμένα σχολεία στην Ελλάδα για το σχολικό έτος 2024-2025. Με την απονομή της ετικέτας Σχολείο eTwinning, το eTwinning αναγνωρίζει τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο των μεμονωμένων eTwinners, αλλά ολόκληρου του σχολείου, όπου συνεργάζονται ομάδες εκπαιδευτικών και διευθυντών.
Τα σχολεία στα οποία απονέμεται η ετικέτα είναι έτοιμα και πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ένα αναπτυξιακό ταξίδι με δραστηριότητες που μπορούν να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια.
Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς , τους μαθητές, τους γονείς και τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning!
Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο οι μανούλες!
Διεθνώς, η ιδέα της Γιορτής της Μητέρας ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από την Άννα Τζάρβις, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της και όλες τις μητέρες. Η προσπάθειά της οδήγησε στην επίσημη αναγνώριση της γιορτής το 1914 από τον Πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον.
Φυσικά, εμείς στο σχολείο μας δεν θα μπορούσαμε να τις ξεχάσουμε…
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το τρυφερό παραμύθι” Οι μαμάδες φτιάχνουν ουράνια τόξα” που έφερε η φίλη μας η Μαριλένα. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι κάθε μέρα με τη μαμά είναι και μια περιπέτεια! Μπορεί να κατασκευάσει μικρά κάστρα και αεροπλάνα, ακόμα και ουράνια τόξα! Το φιλί της έχει κάτι μαγικό που μπορεί να διορθώσει τα πάντα…
Στη συνέχεια τα παιδιά ανέφεραν τι τους αρέσει να κάνουν με τη μαμά τους.
Επιπλέον έφτιαξαν το πορτρέτο της.
Σκέφτηκαν άλλες λέξεις με τις οποίες προσφωνούν τη μαμά και τις έγραψαν
Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης με θέμα την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο, διοργανώσαμε, με τα πρωτάκια και την κυρία τους, την κ. Αλεξάνδρα, γιορτή έκπληξη για τις μανούλες!
Μάθαμε το τραγούδι ” Μανούλα” (Μουσική: Σπύρος Λάμπρου, Στίχοι: Αγγελική Καψάσκη)
και εικόνες με πίνακες ζωγραφικής και αποφθέγματα για τη μητέρα με τα οποία διακοσμήσαμε τον χώρο.
Μόλις ήταν όλα έτοιμα, υποδεχθήκαμε τις μανούλες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου.
Η κυρία Αλεξάνδρα διάβασε την ιστορία Το παιδί και ο άγγελός του, τα παιδιά της Α’ Δημοτικού είπαν ποιήματα και το τραγούδι “Στη γλυκιά μου τη μανούλα” στις μαμάδες τους. Έπειτα τα δικά μας παιδάκια τραγούδησαν τα δύο τραγούδια . Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκίνηση στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη και οι μαμάδες είχαν βουρκώσει(και όχι μόνο!).
Τελειώνοντας η μικρή μας γιορτή, οι μαμάδες φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά τους, πήραν τα δωράκια τους και όλοι μαζί κεραστήκαμε τα νόστιμα τρουφάκια.
Το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει τη φιλαναγνωσία και δίνει αφορμή στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τα παιδιά να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο και να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες.
Οι στόχοι του προγράμματος ήταν οι εξής:
Να καλλιεργήσουν τα παιδιά μια φιλική σχέση με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση βιβλίων, και να γνωρίσουν το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.
Να μπουν στη θέση των ηρώων, να αφουγκραστούν τα συναισθήματά τους, να ακούσουν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και βιώματα.
Να συνειδητοποιήσουν την αξία του σχολείου, της εκπαίδευσης, της μάθησης και της κοινωνικής επαφής.
Να δημιουργούν προσωπικές σχέσεις, να αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους και να συνεργάζονται.
Να ασκηθούν σε βιωματικές διαδραστικές προφορικές αναδιηγήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, φανταστικών και πραγματικών
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Μαραθωνίου, διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε τρία βιβλία με θέμα «Η ζωή στο σχολείο». Στο τέλος τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα δραστηριοτήτων, που έχουν επιμεληθεί οι συγγραφείς και νηπιαγωγοί με πολύχρονη διδακτική εμπειρία, Ευθυμία Ανδριώτη, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και Κατερίνα Χριστόγερου.
Με τη λήξη του Μαραθωνίου λάβαμε με χαρά και περηφάνεια το Αναμνηστικό της συμμετοχής μας.
Ακολουθούν δραστηριότητες που υλοποιήσαμε για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα.
Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν τι γνωρίζουν για το Πάσχα και δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη.
Ζωγραφίσαμε σημαντικά πασχαλινά γεγονότα και δημιουργήσαμε “Το μεγάλο αυγό του Πάσχα”.
Γνωρίσαμε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας
Τα παιδιά ζωγράφισαν το γεγονός που τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.
Δημιουργήσαμε τη λέξη ΠΑΣΧΑ με διάφορους τρόπους
Συμπληρώσαμε την ακροστιχίδα του ΠΑΣΧΑ
Συμπληρώσαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου
Επικεντρωθήκαμε στην Ανάσταση του Λαζάρου και είπαμε στα παιδιά ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα έθιμο από παλιά. Τα παιδιά πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα “κάλαντα του Λαζάρου“, κρατώντας στα χέρια τους ένα καλαθάκι, το οποίο ήταν στολισμένο με λουλούδια της άνοιξης και οι γυναίκες τα φίλευαν.
Αποφασίσαμε να αναβιώσουμε το έθιμο και μάθαμε τα κάλαντα.
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρια, τον κολιόν και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ αρνί.
– Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρια, τον κολιόν και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ αρνί.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρια, τον κολιόν και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ αρνί.
Φτιάξαμε λαζαράκια με ποτήρια μιας χρήσης και τραγουδήσαμε τα κάλαντα σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Εκεί μας κέρασαν νόστιμα γλυκίσματα!
Επιπλέον φτιάξαμε Λαζαράκια δηλαδή ψωμάκια που τους δώσαμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός. Ευχαριστούμε την κυριά Αρχοντούλα και την κυρία Μαρία για την πολύτιμη βοήθειά τους!
Γνωρίσαμε τα λουλούδια σύμβολα του Ελληνικού Πάσχα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με αυτά( Πηγή: <<Οι μύθοι των λουλουδιών>> εκδόσεις Στρατίκη.
Η παπαρούνα
Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από τον σταυρό του Χριστού. Κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης, οι σταγόνες από το αίμα του που έπεφταν πάνω στα πέταλα της, μετέτρεψαν τις παπαρούνες από άσπρες που ήταν πριν σε κόκκινες. Διαβάσαμε δύο υπέροχες ιστορίες που αναφέρονται σε αυτό το γεγονός: “Τα λουλούδια της ελπίδας” της Ρένας Ρώσση Ζαίρη από τη συλλογή “Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα” και ¨Ο κοκκινολαίμης και η παπαρούνα”.
Τα παιδιά έφεραν παπαρούνες και παρατηρήσαμε τον μαύρο σταυρό που έχουν στο κέντρο τους. Επίσης ζωγράφισαν παπαρούνες με τέμπερες και φτιάξαμε τις πασχαλινές ευχετήριες κάρτες.
Την ιστορία του κοκκινολαίμη και της παπαρούνας την παίξαμε στο κουκλοθέατρο.
Η κουτσουπιά
Η κουτσουπιά αποκαλείται ως «Δένδρο του Ιούδα» . Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές ο Ιούδας ,αφού πρόδωσε τον Ιησού Χριστό, μετάνιωσε και κρεμάστηκε σε μια κουτσουπιά.
Η κουτσουπιά του σχολείου μας
Η πασχαλιά
Διαβάσαμε την ιστορία και ζωγραφίσαμε πασχαλιές
Τα κρινάκια
Η παράδοση λέει ότι ο Χριστός ανεβαίνοντας τον Γολγοθά σηκώνοντας τον σταυρό, όπου έπεφτε ο ιδρώτας του, φύτρωνε ένα άσπρο κρινάκι.
Συζητήσαμε για τα κυριότερα ήθη και έθιμα του ελληνικού Πάσχα. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε δύο ομάδες καρτών. Μια με εικόνες εθίμων του Πάσχα και μία με αντίστοιχα αινίγματα . Οι κάρτες με τις εικόνες των εθίμων τοποθετήθηκαν στο χαλάκι Beebot και οι κάρτες των αινιγμάτων τοποθετήθηκαν ανάποδα πάνω στο τραπέζι. Ένα παιδί κάθε φορά διάλεγε μια κάρτα- αίνιγμα, του το διαβάζαμε και μάντευε την απάντηση. Έπειτα ,ακολουθώντας τη σωστή διαδρομή , οδηγούσε το ρομποτάκι Beebot στην αντίστοιχη εικόνα.
Με την κυρία Λένια παρακολουθήσαμε ένα επεισόδιο με την Πέππα το γουρουνάκι στα Αγγλικά όπου η Πέππα και οι φίλοι της συμμετέχουν σε κυνήγι σοκολατένιου αυγού.
Έπειτα τα παιδιά κλήθηκαν να θυμηθούν πού είχε βρει κάθε ζωάκι το αυγό και να αντιστοιχίσουν τις εικόνες.
Συμπλήρωσαν και ένα αντίστοιχο φύλλο εργασίας
Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες( bunny, cross…) και έψαξαν τα αυγά της ομάδας τους στην τάξη. Όλοι κέρδισαν έναν σοκολατένιο θησαυρό!
Επιπλέον φτιάξαμε τα δικά μας μοναδικά αυγά και γράψαμε πασχαλινές ευχές.