Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(1ο εργαστήριο)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά: Ζωοφιλία, δικαιώματα ζώων και αειφορία

Τίτλος εργαστηρίου <<Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς>>

Τα ζώα είναι ένα θέμα που κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να τα εμπλέξει και να τα μυήσει στη λογική των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Με βάση τις εμπειρίες τους και πληροφορίες που αναζητούν, τις επεξεργάζονται και τις αξιοποιούν οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιούνται και ενεργοποιούνται προκειμένου να προστατέψουν κάθε κρίκο της αλυσίδας του οικοσυστήματος γύρω τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση γνώσεων, στάσεων και αξιών, κυρίως όμως δεξιοτήτων των μαθητών/τριών σε σχέση με τα ζώα.

1ο εργαστήριο

Τίτλος: <<Οι άνθρωποι και τα ζώα>>

Το εργαστήριο ξεκίνησε ακούγοντας και δραματοποιώντας το τραγούδι «Το Ελεφαντάκι» του Γιώργου Χατζηπιερή και εκτέλεση του Φοίβου Δεληβοριά από τη συλλογή τραγουδιών «O Τεμπέλης Δράκος».

Στη συνέχεια τα παιδιά σταδιακά πήραν τον ρόλο του εμψυχωτή και πρότειναν τραγούδια για ζωάκια που ήδη γνώριζαν  και τα δραματοποιήσαμε.

Ενδεικτικά:” Αχ! Κουνελάκι”, “Η κουκουβάγια”, ” Το σπουργιτάκι”, “Για πού, για πού, για πού τραβάει η αλεπού”, “Μία αρκούδα ξαφνικά”, “Ο κόκορας ξυπνάει”, “Πιγκουίνοι”, “Χόρεψε σαν γάτα” κ. ά.

Έπειτα καθίσαμε σε κύκλο και κάθε μαθητής/τρια  πιάνοντας ένα μικρό πλαστικό ζωάκι ανέφερε ένα αγαπημένο του ζώο και το ζωγράφισαν.

Σε επόμενη δραστηριότητα τα παιδιά με απλά κινητικά παιχνίδια μιμήθηκαν  κινήσεις και χαρακτηριστικά αγαπημένων ζώων που τους αναφέραμε. Έγιναν  ελέφαντες που περπατούν αργά, φίδια που σέρνονται, άλογα που καλπάζουν κ.ά. Επίσης κάθε παιδί  μιμήθηκε ένα ζώο και οι υπόλοιποι έπρεπε να καταλάβουν ποιο ζώο είναι .

Ακούσαμε και ήχους ζώων και προσπαθήσαμε να τους αναγνωρίσουμε.

Συζητήσαμε για τον τίτλο του εργαστηρίου μας, τον φιλοτεχνήσαμε και αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τη  γωνιά του.

Με καταιγισμό ιδεών τα παιδιά ανέφεραν  όσα γνωρίζουν και όσα θα ήθελαν να μάθουν για τα ζώα.

Ζητήσαμε από τα παιδιά να  στείλουν διαδικτυακά ή να φέρουν  φωτογραφικό υλικό που έχουν  με τα κατοικίδια ζωάκια τους. Με αφορμή τις φωτογραφίες  τα παιδιά μίλησαν για τα κατοικίδιά τους, τα περιέγραψαν, είπαν το όνομά τους, τις ανάγκες και συνήθειές τους, τι κάνουν μαζί και πώς νιώθουν για αυτά. Ήταν πραγματικά συγκινητικός ο τρόπος που μίλησαν για τα ζωάκια τους και εξέφρασαν υπέροχα συναισθήματα.

Στη συνέχεια ζωγράφισαν τα κατοικίδιά τους και έγραψαν το όνομά τους

Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι βιβλία με ζωάκια. Τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και συμφωνήσαμε να διαβάσουμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσα περισσότερα μπορούμε.

Εμπλουτίσαμε τη γωνιά της δανειστικής βιβλιοθήκης με βιβλία με ήρωες ζώα ώστε το επόμενο διάστημα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να τα δανειστούν.

Με την κυρία Λένια, στο μάθημα των Αγγλικών ο Happy Benny, η μασκότ της τάξης, μας γνώρισε το κατοικίδιό του, τον Μπο και τα παιδιά του έδειξαν τα δικά τους.

Γνώρισαν τα ονόματα κάποιων ζώων στα αγγλικά και έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου διάλεγαν ένα ζώο, το μιμούνταν και οι υπόλοιποι έπρεπε να μαντέψουν ποιο είναι(στα αγγλικά).

Μάθαμε και το τραγουδάκι: Do you have a Pet?

Στο τέλος του εργαστηρίου σε κύκλο τα παιδιά σχολίασαν τι τους άρεσε πιο πολύ από το εργαστήριο, τι καινούργιο έμαθαν και ποιες ήταν οι πιο διασκεδαστικές στιγμές.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(2ο εργαστήριο)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

3. Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά: Ζωοφιλία, δικαιώματα ζώων και αειφορία

Τίτλος εργαστηρίου <<Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς>>

2ο εργαστήριο

Τίτλος: << Ζώα στο σχολείο και στη γειτονιά>>

Aρχικά περιηγηθήκαμε στους  εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε με φωτογραφική μηχανή, τα πουλιά, τα έντομα,  τα ζουζούνια στον κήπο  του σχολείου. Παρατηρήσαμε επίσης και καταγράψαμε τα ζώα που  είδαμε στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το σχολείο.

Είδαμε σπουργιτάκια που πετούσαν και κάθονταν στην σκεπή του Δημοτικού σχολείου. Στο μεγάλο κυπαρίσσι της αυλής ακούσαμε τα τιτιβίσματα τους μιας κι εκεί έχουν τις φωλιές τους.

Βρήκαμε ακρίδες, σαλιγκάρια, παρατηρήσαμε τον ιστό αράχνης και μια πεταλούδα κάθισε στα μαλλιά της κ. Κωνσταντίνας αλλά δεν προλάβαμε να τη φωτογραφίσουμε.

Στο απέναντι χωράφι ένα όμορφο άλογο βοσκούσε χορταράκι.

Επιστρέφοντας στην τάξη, παρατηρήσαμε τις φωτογραφίες και τα παιδιά περιέγραψαν τα ζώα που είδαν και τις εντυπώσεις τους, τα οποία καταγράψαμε.

Στην επόμενη δραστηριότητα ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι γιατί θα κάναμε μια βόλτα στη γειτονιά.

Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε με φωτογραφικές μηχανές  ζώα, ανάγκες και συνήθειές τους.

Συναντήσαμε κοτούλες , το σκυλάκι της φίλης μας της Ιόλης και σε ένα μικρό κήπο η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν είδαμε χελώνες να είναι σε χειμερία νάρκη.

Επίσης συναντήσαμε πολλές γατούλες, άλογα, ένα γέρικο σκυλί που εντυπωσίασε τα παιδιά και το γατάκι της φίλης μας της Αμέλιας που έπαιξε μαζί μας.

 Στην τάξη πια συγκεντρώσαμε τα δεδομένα, τα καταγράψαμε, και τα παιδιά έβαλαν  συμπεράσματα ως προς τα χαρακτηριστικά των ζώων που συνάντησαν, τις φωλιές τους, τις συνήθειές τους.

Ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους και εμπλουτίσαμε τη γωνιά του εργαστηρίου με το υλικό που συγκεντρώσαμε.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(3ο εργαστήριο)

3ο εργαστήριο

Τίτλος: <<Ταξινομίες ζώων>>

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάθε ομάδα συζήτησε και αποφάσισε ποιο ζωάκι θα την αντιπροσωπεύει και φτιάξαμε κονκάρδες.

Οι ομάδες συνεργάστηκαν  και αποφάσισαν κανόνες λειτουργίας και συλλειτουργίας των ομάδων και δημιουργήσαμε μια αφίσα με τους κανόνες με το πρόγραμμα Canva.

Τοποθετήσαμε χαρτόνια σε 3 διαφορετικά χρώματα στο πάτωμα. Σε κάθε χαρτόνι υπήρχε γραμμένος ο τίτλος μιας κατηγορίας ζώων( νερό, στεριά, αέρας).

Κάθε ομάδα πήρε πλαστικά ζωάκια και τα τοποθέτησε στο αντίστοιχο χαρτόνι. Η διαδικασία επαναλήφθηκε και με εικόνες ζώων.

 Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία οι ομάδες αιτιολόγησαν γιατί άφησαν τα ζωάκια και τις εικόνες στην συγκεκριμένη θέση αυτή και με ποια κριτήρια το αποφάσισαν. Έπειτα σχολίασαν τον τρόπο που δούλεψαν και για το πώς ένιωσαν από τη συνεργασία τους.

Στη συνέχεια συζητήσαμε για τη διάκριση θηλαστικών και ωοτόκων ζώων και με εικόνες δημιουργήσαμε μια νέα ταξινομία.

Για να κατανοήσουμε τις νέες έννοιες παρακολουθήσαμε τα ακόλουθα βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=PkZciYt_iPU

Παίξαμε και πολλά ψηφιακά παιχνίδια για να αξιολογήσουμε και να εμπεδώσουμε τη γνώση.

Στο τέλος του εργαστηρίου τα παιδιά ζωγράφισαν σε ελεύθερο φύλλο εργασίας θηλαστικά και ωοτόκα ζώα.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(4ο εργαστήριο)

4ο εργαστήριο

Τίτλος: <<Τα εξωτερικά μέρη των ζώων και η χρησιμότητά τους>>

Σε  εικόνες ζώων τα παιδιά ονόμασαν τα μέρη του σώματος διαφορετικών ζώων όπως ο σκύλος, ο ελέφαντας, η χελώνα, το ψάρι, η μέλισσα, η πεταλούδα κ. ά. Έκοψαν τις εικόνες χωρίζοντας τα μέρη του σώματος τους (κεφάλι, σώμα, αυτιά, μύτη, ουρά, κεραίες, πτερύγια, προβοσκίδα…). Έτοιμα τα παζλ τα οποία ανταλλάξαν μεταξύ τους!

Έπειτα, με τη βοήθεια μας οι μαθητές/τριες τοποθέτησαν λέξεις με την ονομασία κάθε μέρους του σώματος των ζώων της προηγούμενης δραστηριότητας.

Επιπλέον παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια αντιστοιχίζοντας εικόνες ζώων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους με το εργαλείο Image Pairing της eme και το wordwall

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1340853

Με αφορμή τον μύθο του Αισώπου για την αλεπού και το λελέκι, που δραματοποιήσαμε (αρκετές φορές!) ξεκίνησε ένας προβληματισμός για τη χρησιμότητα κάποιων εξωτερικών μερών των ζώων.

Δημιουργήσαμε τα δικά μας αινίγματα για ζώα, τα ζωγραφίσαμε και ετοιμάσαμε ένα ψηφιακό βιβλίο με την εφαρμογή storyjumber

https://www.storyjumper.com/book/read/171319451/6612ff01880e7#page/14

Λύσαμε και “ψηφιακά” αινίγματα

Φτιάξαμε ζωάκια με διπλόκαρφα

Φτιάξαμε παζλ με ζώα που έχουμε στο σχολείο καθώς και στο jigsawplanet https://www.jigsawplanet.com/t12345?viewas=08f48bf0efbc

Τέλος παίξαμε παιχνίδια στην αυλή όπως <<Λύκε λύκε είσαι εδώ;>>, <<Ουρίτσες>>, <<Τρέξε τρέξε ποντικάκι>> και κάναμε γυμναστική με ζώα

Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(5ο εργαστήριο)

5ο εργαστήριο

Τίτλος: Τα <<σπίτια>> των ζώων – Ζώα υπό εξαφάνιση

Τα <<σπίτια>> των ζώων

Το εργαστήριο ξεκίνησε με το ερώτημα: Πού μένουν τα ζώα; Οι μαθητές ανέφεραν φωλιές χελιδονιών που έχουν σπίτι τους, φωλιές μυρμηγκιών που έχουν παρατηρήσει στην αυλή, το κοτέτσι, το σπιτάκι του σκύλου, το στάβλο του αλόγου που είχαμε δει στον περίπατο στη γειτονιά.

Παρατηρήσαμε μια αληθινή φωλιά πουλιών.

Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τις φωλιές των ζώων που είδαν.

Είδαμε φωλιές πουλιών στα δέντρα , στις σκεπές, στις καμινάδες και στις κολώνες (χελιδόνια, πελαργούς), σε ψηλά βραχώδη μέρη (αετούς , γύπες κ.α.).Φωλιές ζώων που ζουν στο δάσος ,σε κορμούς δέντρων , (σκίουρους, τρυποκάρυδους), σε φυσικές τρύπες όπως κουφάλες ή σπηλιές (αρκούδες, αλεπούδες΄, μέλισσες κ.α.). Ζώα που φτιάχνουν φωλιές κάτω από το χώμα (φίδια, χελώνες, τυφλοπόντικες,  σκαντζόχοιροι κ.α.). Ζώα που υφαίνουν ιστούς (αράχνες). Μερικά ζώα κουβαλούν το σπίτι τους μαζί τους (σαλιγκάρι, χελώνα, μύδι). Μερικά ζώα ζουν σε σπίτια που φτιάχνουν οι άνθρωποι γι’ αυτά (πρόβατα, γουρούνια, κότες, αγελάδες κ.α.). Είδαμε και ζώα της θάλασσας που οι φωλιές τους είναι μέσα σε βράχους (ψάρια, χταπόδια).Κάποια άλλα κρύβονται στην άμμο στο βυθό…

https://www.youtube.com/watch?v=pnTs5MD-4NY

https://users.sch.gr/raul2/autosch/joomla15/index.php/epikoinonia/meleti/enotita-6-ta-zoa/1231-oi-folies-ton-zoon

Κάναμε αντίστοιχα παζλ και φύλλα εργασίας

Τα παιδιά με πολύ φαντασία και όρεξη, δουλεύοντας σε ομάδες, κατασκεύασαν με το οικοδομικό υλικό τα σπίτια ζώων της φάρμας, κατοικίδιων, της σαβάνας και της θάλασσας. Τοποθέτησαν εκεί τα ζωάκια που έχουμε σχολείο και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!

Επιπλέον τα παιδιά είχαν ως αποστολή για το σπίτι να φτιάξουν, μαζί με τους γονείς τους, σπίτια ζώων με ό, τι υλικό ήθελαν. Οφείλουμε να πούμε ότι η απήχηση ήταν πέρα των προσδοκιών μας. Τα σπίτια ζώων( σκύλου, γάτας, σκίουρου, πουλιών, αράχνης, μυρμηγκιών…) που έφεραν οι μαθητές μας ήταν έργα τέχνης. Οι γονείς μαζί με τα παιδιά αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για τις δημιουργίες τους. Τους ευχαριστούμε για την, ακόμα μια φορά, υπέροχη συνεργασία!

Ζώα υπό εξαφάνιση

Διαβάσαμε το βιβλίο “ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΝΤΟΝΤΟ και άλλα ερωτήματα για τα εξαφανισμένα και απειλούμενα προς αφανισμό ζώα” και γνωρίσαμε ζώα που έχουν εξαφανιστεί όπως ο Ντόντο , ένα μεγάλο πτηνό του νησιού του Μαυρικίου που εξαφανίστηκε λόγω της έλευσης των ανθρώπων στο νησί. Τα παιδιά στεναχωρήθηκαν και θύμωσαν για το Ντόντο και τα άλλα ζώα που έχουν αφανιστεί και είπαν ότι είναι άδικο να μην μπορούν να τα δουν. Όταν τους είπαμε ότι υπάρχουν ακόμα ζώα που απειλούνται προς εξαφάνιση, θέλησαν να τα γνωρίσουν.

Παρακολουθήσαμε το sway <<Ζώα υπό εξαφάνιση>> και παρατηρήσαμε ανάλογο εποπτικό υλικό.

Ακολούθησε καταιγισμός ιδεών από τα παιδιά για τις αιτίες εξαφάνισης ζώων και εμείς αναφέραμε και άλλες όπως υπεραλίευση, πετρελαιοκηλίδα, σκουπίδια, πυρκαγιές, ηχορύπανση, παγίδες… και τα παιδιά πρότειναν λύσεις για την μείωση του φαινομένου.

Γνωρίσαμε στα παιδιά τις οργανώσεις που προστατεύουν τα απειλούμενα είδη ζώων

Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας: ” Αντιστοίχιση ζώων με τις οργανώσεις διάσωσής τους”…

Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο “Μαθαίνοντας με την Φιόρα και το Λεβάντε” όπου τα ζωάκια, η φώκια μονάχους  μονάχους και η χελώνα καρέτα καρέτα συζητούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και σκεφτήκαμε τρόπους να τα βοηθήσουμε.

Έτσι τα παιδιά ζωγράφισαν ζώα υπό εξαφάνιση, σκέφτηκαν τι θα μας έλεγαν αν μπορούσαν να μιλήσουν και δημιουργήσαμε με το πρόγραμμα postermywall μια ψηφιακή αφίσα με τίτλο: ¨Το παράπονο των ζώων υπό εξαφάνιση”, την οποία στείλαμε σε όμορα σχολεία και στους γονείς.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(6ο- 7ο εργαστήριο)

6ο εργαστήριο

Τίτλος: Τα αδέσποτα ζώα

Οι μικροί μαθητές με καταιγισμό ιδεών ανέφεραν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα. Προφορικά συνέχισαν τη φράση «Αν ήμουν ένα αδέσποτο σκυλάκι στον δρόμο…».


Συζητήσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις για την υποστήριξη των αδέσποτων ζώων της γειτονιάς του σχολείου.

Δημιουργήσαμε μία αφίσα με τις ανάγκες των ζώων

Επιπλέον φτιάξαμε ταΐστρες με ρολά χαρτιού για τους φτερωτούς μας φίλους

7ο εργαστήριο

Τίτλος: Διάχυση-Αξιολόγηση / αναστοχασμός του εργαστηρίου των ζώων

Τα παιδιά αναστοχάστηκαν πάνω στον τίτλο του προγράμματος. Για ποιον λόγο επιλέχθηκε ο τίτλος: «Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς»; Συζήτησαν σημαντικές στιγμές του προγράμματος και ανέφεραν πράγματα που έμαθαν.

Επιπλέον υποδεχθήκαμε το Κουκλοθέατρο Λαμίας της κυρίας. Α. Ξηρομερίτου και παρακολουθήσαμε την κουκλοθεατρική παράσταση ” Οι Μουσικοί της Βρέμης”. Σε αυτό το παραμύθι των Αδερφών Γκριμ οι ήρωες είναι ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μία γάτα και ένας κόκορας. Το αφεντικό τους τα διώχνει από το αγρόκτημα επειδή η τεχνολογία μπήκε στη ζωή του και με ένα κλικ κάνει τα πάντα πιο εύκολα και τα ζώα αποφασίζουν να γίνουν μουσικοί . Μια κλασική ιστορία για τη φιλία, τη συνεργασία και την διαφορετικότητα.

Εργαστήρια δεξιοτήτων “Εγώ και οι συμμαθητές/τριες μου “

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

Υποενότητα: Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη

Τίτλος προγράμματος: «Εγώ κι οι συμμαθητές/τριες μου»

Οι Διδακτικοί Στόχοι που καλλιεργούνται στο πρόγραμμα είναι οι μαθητές/τριες α)να γνωρίσουν ο ένας τον/την άλλο/η και να δημιουργήσουν μια «δυνατή ομάδα» β) να «ανακαλύψουν» τον εαυτό τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, γ)να αποδεχτούν την εμφάνισή τους και τη διαφορετικότητά τους, δ) να «ανακαλύψουν» την οικογένειά τους και να αντιληφθούν γενικότερα το θεσμό της οικογένειας ε)να γνωρίσουν το σχολείο τους ως φορέα κοινωνικοποίησης, την τάξη τους και τους/τις ςυμμαθητές/τριες και να αναπτυχθούν υγιείς σχέσεις ανάμεσά τους.

1Ο εργαστήριο

Τίτλος: «Ας γνωριστούμε»

Στην 1η δραστηριότητα, με τους/τις μαθητές /τριες καθίσαμε κυκλικά, τους συστηθήκαμε, τους/τις καλωσορίσαμε και τους/τις καλέσαμε να συστηθούν και να αναφέρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Στη συνέχεια τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους το αγαπημένο τους αντικείμενο και μας τα παρουσίασαν, μας μίλησαν για τη σχέση τους με τα συγκεκριμένα αντικείμενα και γιατί τα προτιμούν. Έπειτα τα μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους και έπαιξαν μαζί.

Επιπλέον ζωγράφισαν το αγαπημένο τους αντικείμενο

Στην επόμενη δραστηριότητα δημιουργήσαμε υποομάδες , αποτελούμενες από 4-5 μέλη, με σκοπό τη σύνταξη των κανόνων της ομάδας.
Για τη δημιουργία των υποομάδων τα παιδιά μοιράστηκαν συννεφάκια σε διάφορα χρώματα. H κάθε υποομάδα πρότεινε τους κανόνες της και εμείς τους γράφαμε στον πίνακα. Έπειτα όλοι μαζί τους ζωγράφισαν και τους “υπέγραψαν” με τις παλάμες τους.

2Ο εργαστήριο

Τίτλος: «Ο εαυτός μου»

Στην 1η δραστηριότητα, δώσαμε στα παιδιά από ένα χαρτί Α4 με έναν ήλιο με τις ακτίνες του. Στο κέντρο του ήλιου ζωγράφισαν το πρόσωπό τους και έγραψαν το όνομά τους. Στις ακτίνες του ήλιου ζωγράφισαν τα πράγματα που τους αρέσουν. Έπειτα παρουσίασαν στην ολομέλεια τον ΗΛΙΟ τους.


Στην 2η δραστηριότητα, τα παιδιά έφεραν φωτογραφίες που έδειχναν την ανάπτυξή τους καθώς εξελίσσονται στον χρόνο και τις μελετήσαμε.


Στην 3η δραστηριότητα, τα παιδιά χωρίστηκαν στις υποομάδες τους (με βάση το 1ο εργαστήριο) , παρουσίασαν τον εαυτό τους στην υποομάδα τους και συζήτησαν τις αλλαγές που συμβαίνουν όσο μεγαλώνουν. Εμείς, με την τεχνική του καταιγισμού των ιδεών, γράψαμε τις αλλαγές που ανέφεραν τα παιδιά.

3Ο εργαστήριο

Τίτλος: «Πώς είμαι-Η μοναδικότητα μου»

Στην 1η δραστηριότητα, παίξαμε “Το παιχνίδι του ονόματος”. Κρατώντας ένα μαλακό μπαλάκι, το ρίχναμε σε κάθε παιδί και αυτό έλεγε γιατί του έδωσαν αυτό το όνομα, αν του αρέσει και ποιο όνομα θα του άρεσε να είχε. Έτσι έρχονται σε επαφή με την οικογενειακή τους ιστορία.

Έπειτα φτιάξαμε ταμπέλες με τα ονόματά μας και τις ερμηνείες τους.

Ακόμα δημιουργήσαμε τα πορτρέτα του εαυτού μας

Στην 2η και 3η δραστηριότητα, αφηγηθήκαμε το παραμύθι ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ και ρωτήσαμε τα παιδιά αν τους άρεσε ο τρόπος που τελείωσε η ιστορία και τι θα έκαναν στη θέση του ήρωα

Κλείνοντας αυτή η δραστηριότητα επισημάναμε ότι ο καθένας μας έχει στοιχεία που τον κάνουν διαφορετικό, όπως για παράδειγμα διαφορετικό ύψος ή διαφορετικό χρώμα μαλλιών. Πολλές φορές, μπορεί να νιώθουμε περίεργα και δύσκολα επειδή διαφέρουμε από τους άλλους. Αυτό, όμως, μας κάνει και μοναδικούς.

4Ο εργαστήριο

Τίτλος: «Η οικογένειά μου»

Στην 1η δραστηριότητα, δείξαμε εικόνες με οικογένειες, όπως ήταν τα περασμένα χρόνια και συζητήσαμε τις αλλαγές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της οικογένειας. Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε το κείμενο ΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ-ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Α-Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.

Στην 2η δραστηριότητα, τα παιδιά πρότειναν λόγους που κάνουν την οικογένεια χαρούμενη και ζωγράφισαν μια χαρούμενη στιγμή με την οικογένειά τους.

Στην 3η δραστηριότητα ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν φωτογραφίες της οικογένειάς τους και συζητήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσά τους. Γνωρίσαμε τις διάφορες μορφές οικογένειας και δημιουργήσαμε ένα μεγάλο κολλάζ με τις φωτογραφίες.

Τα παιδιά ζωγράφισαν την οικογένειά τους και κάναμε μία αντίστοιχη κατασκευή

Με την κυρία Λένια στο μάθημα των Αγγλικών γνωρίσαμε την οικογένεια του Happy Benny (μασκότ τάξης)και αυτός τις δικές μας και μάθαμε να λέμε τα μέλη της οικογένειας στα Αγγλικά

Επιπλέον μάθαμε το υπέροχο τραγούδι “The Finger Family Song” και φτιάξαμε τις παλαμο-οικογένειές μας

5Ο εργαστήριο

Τίτλος: «Οι συμμαθητές/τριες μου ως συνεργάτες»

Στην 1η δραστηριότητα επεξεργαστήκαμε και αναλύσαμε το κείμενο Ξ…όπως ξιφίας.

Εν συνεχεία, δώσαμε διάφορους τίτλους στην ιστορία και τους συγκρίναμε με αυτόν που υπάρχει.

Επιπλέον ζωγραφίσαμε εικόνες της ιστορίας

6Ο εργαστήριο

Τίτλος: «Βάζω στόχους και προχωρώ-Αξιολόγηση»

Ως αξιολόγηση του εργαστηρίου τα παιδιά συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιούργησαν ένα παραμύθι με ήρωες και εικονογράφους τα ίδια.

Ετήσιος προγραμματισμός Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Σχολικού Έτους 2023-24

Αγαπητοί γονείς,

από το σχολικό έτος 2021-2022 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου τα <<Εργαστήρια Δεξιοτήτων>>.
Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις
Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι θεματικές είναι οι εξής:

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος στο Νηπιαγωγείο μας θα υλοποιήσουμε τα εξής προγράμματα:

Ζω καλύτερα – Ευ ΖηνΦροντίζω το ΠεριβάλλονΕνδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και ΕυθύνηΔημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη  και           Πρωτοβουλία
       
Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία-ΠρόληψηΠαγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά: Ζωοφιλία, δικαιώματα ζώων και αειφορία  Εκπαίδευση  στα Ανθρώπινα Δικαιώματα1. STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική
«Εγώ και οι συμμαθητές μου»«Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς»  «Τα δικαιώματα των παιδιών»«Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης»

Εργαστήρια δεξιοτήτων<< Προστάτεψε το δάσος- Είναι πηγή ζωής>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποενότητα: Κλιματική αλλαγή-Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία

Τίτλος προγράμματος: Προστάτεψε το δάσος-είναι πηγή ζωής

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα στο δασικό οικοσύστημα. Τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κατολισθήσεις και άλλα ακραία γεγονότα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δάση μετριάζουν την κλιματική αλλαγή μέσω δέσμευσης άνθρακα, συμβάλλουν στην ισορροπία οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υγρασίας στον αέρα.
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι: η ανάδειξη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο εντοπισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν ή απειλούν το φυσικό περιβάλλον και η ανάδειξη προληπτικών μέτρων, μέσα από διαδικασίες επίλυσης προβλήματος, διερευνητικής μάθησης, αρχές διαφοροποιημένες διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης.
Το πρόγραμμα επίσης ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, της τοπικής κοινωνίας καθώς και τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης.

1Ο εργαστήριο

Τίτλος: Ομάδες εν δράσει

Το εργαστήριο μας ξεκίνησε με τη δημιουργία του 1ου εννοιολογικού χάρτη για το δάσος για να αποτιμηθούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών.

Ζωγραφίσαμε το δάσος

Παρακολουθήσαμε το βίντεο: «ΤΟ ΔΑΣΟΣ»

2Ο εργαστήριο

Τίτλος: Μικροί εξερευνητές

Σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας- Ακράτας επισκεφθήκαμε το δασάκι της Καψακού που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση του δάσους.

Τα παιδιά ανέλαβαν να φωτογραφίσουν με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τους ειδικούς κάδους και καλαθάκια που είναι τοποθετημένα στο δασάκι. Επίσης πήραν συνέντευξη από ένα δέντρο και συνέλλεξαν υλικό από ξερά χόρτα, καρπούς, φύλλα, λουλούδια, κουκουνάρια, ξερά κλαδιά, ξερά φύλλα, πευκοβελόνες, πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά, χάρτινα κουτιά, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Ακόμα έκλεισαν τα μάτια και αφουγκράστηκαν ήχους, μύρισαν αρώματα του δάσους, έριξαν φύλλα στο ρυάκι και είδαν να τα παρασύρει, έμαθαν για τις ωφέλειες του δάσους και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του.

3Ο εργαστήριο

Τίτλος: Το δάσος, ο πιο καλός μας φίλος, απειλείται!

Επιστρέφοντας στην τάξη παρουσιάσαμε το αποτέλεσμα της εξερεύνησης μας στο δασάκι. Από τη συνέντευξη που πήραμε από το δένδρο μάθαμε τα οφέλη που μας χαρίζει το δάσος και δημιουργήσαμε μια μακέτα του δασικού οικοσυστήματος με υλικά που συγκεντρώσαμε από το δασάκι.

Επιπλέον μάθαμε τι είναι η χλωρίδα και η πανίδα. Τα παιδιά αναζήτησαν στο διαδίκτυο εικόνες με φυτά και ζώα και τις ταξινόμησαν στις δύο κατηγορίες.

Ακόμα παρακολουθήσαμε και χορέψαμε ένα τραγούδι για μουσικοκινητική δραστηριότητα με τίτλο «Βόλτα στο δάσος».

Στο τέλος τα παιδιά ανά δύο στον Υπολογιστή έπαιξαν ένα παιχνίδι στο Φωτόδενδρο όπου ταίριαξαν τις ψηφίδες για να κάνουν το οικοσύστημα του δάσους.

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-11018

4Ο εργαστήριο

Τίτλος: Το δάσος καίγεται

Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Το δάσος που αγαπάμε και προσέχουμε» για να μάθουν οι μαθητές/τριες τα οφέλη του δάσους αλλά και για τους κινδύνους καταστροφής του.

Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, τέθηκαν ερωτήσεις : ποιά νομίζετε ότι είναι τα οφέλη του δάσους; πού οφείλονται οι πυρκαγιές στο δάσος; εκτός από τις ανθρώπινες δραστηριότητες πού αλλού οφείλονται; τι συμβαίνει όταν το δάσος παίρνει φωτιά; η καταστροφή ενός δάσους τι συνέπειες έχει για τη ζωή του ίδιου του δάσους αλλά και για τη ζωή του ανθρώπου; με ποιούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε;

Στη συνέχεια ταξινομήσαμε καρτέλες με αιτίες πυρκαγιάς σε τρείς κατηγορίες: α) Ανθρώπινες ενέργειες από λάθος, επειδή δε γνωρίζουμε ή αδιαφορούμε. β) Ανθρώπινες ενέργειες από πρόθεση γ) Φυσικές αιτίες.

Επιπλέον τα παιδιά ζωγράφισαν το δάσος πριν και μετά την πυρκαγιά και αιτιολόγησαν γιατί δεν τους αρέσει να καίγεται.

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τρόπους προστασίας των δασών από την πυρκαγιά. Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ψηφιακής αφήγησης storyjumber οι μαθητές εισήγαγαν τις ζωγραφιές τους και δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό βιβλίο

https://www.storyjumper.com/book/read/157955311

5Ο εργαστήριο

Τίτλος: Ο ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Εθελοντικών Οργανώσεων στην προστασία του δάσους.

Κατά την επίσκεψή μας στο δασάκι είδαμε ένα πυροσβεστικό όχημα της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας <<Αχαιός>>και χαρήκαμε πολύ που προστατεύει το δάσος.

Για να γνωρίσουμε το έργο τους , αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για αυτή την εθελοντική οργάνωση και μάθαμε ότι με περιπολίες φυλάνε «σκοπιά» στα ορεινά για να προλάβουν κάποια πυρκαγιά, αλλά και να ενημερώσουν επισκέπτες δασών πως απαγορεύεται η κυκλοφορία σε συγκεκριμένα μέρη. Επίσης παρέχουν πρώτες βοήθειες.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του εγχειριδίου του Πυροσβεστικού σώματος «Ο Καπνούλης συμβουλεύει…».

https://museum.fireservice.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1.item.62/%CE%9F-%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%9D%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%97%CE%A3-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CE%BD.html

6Ο εργαστήριο

Τίτλος: Αναλαμβάνουμε δράση

Το κουκλοθέατρο της Α. Ξηρομερίτου από τη Λαμία επισκέφτηκε το σχολείο μας και παρακολουθήσαμε παράσταση με τίτλο “ Ονείρατα στο δάσος”. Οι μαθητές διασκέδασαν ,χόρεψαν , απόλαυσαν την ενεργό συμμετοχή τους στην παράσταση αλλά κυρίως ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία των δασών. Μάλιστα δεν σταμάτησαν να λένε το σύνθημα του ήρωα του κουκλοθέατρου:

<<Σώστε τα δάση! Σώστε τη γη! Φέρτε τον ήλιο ξανά στη ζωή!>>

Στο τέλος της παράστασης ,τα παιδιά πήραν δώρο υπέροχες γαντόκουκλες.

Με αφορμή την παράσταση του κουκλοθέατρου θέσαμε τον προβληματισμό:. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να προστατεύσουμε το δάσος;». Με την τεχνική της ιδεοθύελλας οι μαθητές/τριες αποφάσισαν να προβούν σε μια καμπάνια με στόχο να ενημερώσουν τους γονείς τους,τους μαθητές/τριες άλλων νηπιαγωγείων και την τοπική κοινωνία για τους τρόπους προστασίας του δάσους ώστε να ευαισθητοποιηθούν για την αλλαγή κάποιων συνηθειών που δημιουργούν κινδύνους στο δάσος. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή αφίσα και να την προωθήσουμε.

7Ο εργαστήριο

Τίτλος: Αξιολόγηση-Αναστοχασμός

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ολομέλεια και δημιουργία του τελικού εννοιολογικού χάρτη με στόχο την καταγραφή και τεκμηρίωση της νεοαποκτηθείσας γνώσης των παιδιών.

Τέλος τα παιδιά ξαναζωγράφισαν το δάσος και συγκρίναμε τις δύο ζωγραφιές

Εργαστήρια δεξιοτήτων- Οι ταξιδευτές του διαστήματος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Υποθεματική: STEM/Eκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος προγράμματος: Οι ταξιδευτές του διαστήματος

Οι  «Ταξιδευτές του διαστήματος» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM-STE(Α)M και αποσκοπεί στο να προετοιμάσει τους μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για το μελλοντικό ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου. Η εφαρμογή του προγράμματος παρέχει πλούσια ερεθίσματα και αμβλύνει ανισότητες, προσπαθώντας να αρχίσει το ταξίδι της γνώσης από την ίδια αφετηρία για όλους τους μαθητές. Ο σκοπός αυτός υλοποιείται με τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές εξερευνούν, ανακαλύπτουν, οικοδομούν τη γνώση με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων, οι οποίες σχετίζονται με τα βιώματά τους . Οι στόχοι  του προγράμματος αφορούν  την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάθησης, τεχνολογίας, επιστήμης, μηχανικής και νου.

1Ο εργαστήριο

Τίτλος: Εξερευνούμε το διάστημα

Το εργαστήριο μας ξεκίνησε με τη δημιουργία του 1ου εννοιολογικού χάρτη για το διάστημα για να αποτιμηθούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών.

Έπειτα αναζητήσαμε στο διαδίκτυο μαζί με τους μαθητές πληροφορίες σχετικά με το διάστημα, τους πλανήτες , τα άστρα, τους αστροναύτες κ. ά.

https://4mtoys.gr/view_article/31/oi-planites-kai-i-mythologia

2Ο εργαστήριο

Τίτλος: Πώς θα γίνουμε αστροναύτες;

Οι μαθητές γνώρισαν τον Ίκαρο τον αστροναύτη, που είναι μια μορφή avatar και τους είχε στείλει ένα μήνυμα για να συμμετέχουν μαζί του σε διαστημικά ταξίδια. Οι μαθητές παρακολούθησαν σε βίντεο τη ζωή των αστροναυτών σε ένα διαστημικό σταθμό.

Ο Ίκαρος στο πρώτο μήνυμα έδωσε γρίφους, προκειμένου οι μαθητές να ανακαλύψουν τα ονόματα των πλανητών.
Γρίφοι : Ποιος πλανήτης είναι μικρός και ο κοντινότερος στον ήλιο; (Ερμής). Ποιος πλανήτης είναι η δίδυμη αδελφή της Γης και ο πιο θερμός πλανήτης; (Αφροδίτη). Ποιος πλανήτης έχει δορυφόρο και είναι ο τρίτος στη σειρά από τον ήλιο; (Γη). Ποιος πλανήτης είναι κόκκινος και βραχώδης και έχει δύο φεγγάρια; (Άρης). Ποιος πλανήτης είναι γίγαντας πλανήτης αερίων με μια κόκκινη κηλίδα; (Δίας). Ποιος πλανήτης έχει δαχτυλίδια στολίδια από πάγο; (Κρόνος). Ποιος πλανήτης είναι ο πιο κρύος και γαλάζιος; (Ουρανός). Ποιος πλανήτης είναι ο πιο απομακρυσμένος από τον ήλιο και παγωμένος; (Ποσειδώνας)
Οι μαθητές συμμετείχαν σε παιγνιώδεις δράσεις και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας .

Αντιστοίχισαν εικόνα με γράμμα και ανακάλυψαν το όνομα των πλανητών

Ανακάλυψαν τον κώδικα και βρήκαν τα αρχικά των πλανητών

Επίσης, αξιοποιώντας το σώμα τους και τον πίνακα με τις στάσεις που αντιστοιχούν σε γράμματα δημιούργησαν το δικό τους κώδικα για την απόδοση των ονομάτων των πλανητών.


Ακόμα οι μαθητές σε ομάδες δημιούργησαν αφίσες με πλανήτες που ήταν οι απαντήσεις τους στους γρίφους.

3Ο εργαστήριο

Τίτλος: Λύνουμε γρίφους

Οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια προγραμματισμού με το bee-bot , τη λατρεμένη μας μελισσούλα- ρομπότ . Σε μια κατάλληλη επιφάνεια για μετακίνηση του ρομπότ υπήρχαν οι εικόνες των πλανητών σε διαφορετικά σημεία. Τα παιδιά δημιούργησαν τους δικούς τους γρίφους για τους πλανήτες, που έπρεπε να λύσει η αντίπαλη ομάδα. Όταν λυνόταν ο γρίφος το bee-bot προγραμματιζόταν για να φτάσει στον πλανήτη.

Στη συνέχεια εικονογράφησαν τους γρίφους

4Ο εργαστήριο

Τίτλος: Κατασκευές

Οι μαθητές αξιοποίησαν τις πληροφορίες για το μέγεθος και το σχήμα των πλανητών και κατασκεύασαν τους δικούς τους πλανήτες για να δημιουργήσουν το πλανητάριο τους μέσα στην τάξη. Τους σειραθέτησαν με κριτήρια την απόστασή τους από τον ήλιο και το μέγεθός τους.

Για ένα διαστημικό ταξίδι στο ηλιακό σύστημα απαραίτητο είναι ένα διαστημικό όχημα. Οι μαθητές προβληματίστηκαν για το μέγεθος και τη μορφή του. Παρατήρησαν εικόνες εκτόξευσης διαστημικών λεωφορείων και κατασκεύασαν το δικό τους διαστημόπλοιο.

Επίσης έφτιαξαν κράνη αστροναυτών και ετοιμάστηκαν για απογείωση!

Επιπλέον συνδύασαν γεωμετρικά σχήματα για το σχεδιασμό ενός διαστημοπλοίου

Έκαναν και άλλες κατασκευές

5Ο εργαστήριο

Τίτλος: Αξιολόγηση

Οι μαθητές συμπλήρωσαν τον 2ο ψηφιακό εννοιολογικό χάρτη για τους πλανήτες, και έκαναν συγκρίσεις με τις αρχικές ιδέες και γνώσεις.

Επίσης δημιούργησαν νέες εικαστικές αναπαραστάσεις προκειμένου να δούμε το επίπεδο κατανόησης του θέματος.