ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ
1.ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τίτλος εργαστηρίου ” Έχω κι εγώ δικαιώματα, είμαι παιδί”
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού δεν είναι ένα σύνολο από ψυχρούς νομικούς κανόνες. Αν πρόκειται να λειτουργήσουν και να αποκτήσουν νόημα, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μέσα και κατευθυντήριες γραμμές στις προσπάθειές μας να ζούμε με ισότητα και δικαιοσύνη στην καθημερινή μας ζωή. Τα δικαιώματα του παιδιού προστατεύονται διεξοδικά από ένα ευρύ σύνολο από διεθνή και περιφερειακά όργανα που καλύπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο. Τα παιδιά επωφελούνται από τα δικαιώματα που περιέχονται στο ευρύτερο διεθνές δίκαιο. Aποτελεί υποχρέωση του κράτους να στηρίζει το παιδί και να παρεμβαίνει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα του.
1ο εργαστήριο
Τίτλος: << Γνωριμία της ομάδας-Το συμβόλαιο μας >>
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Δεξιότητες αυτοπαρουσίασης
1η δραστηριότητα: Εγώ, εσύ, αυτός/ή…..ΕΜΕΙΣ
Εκπαιδευτικός και παιδιά καθίσαμε σε κύκλο και διερευνήσαμε γιατί επιλέχτηκε να καθίσουμε έτσι. Ακούστηκαν οι απόψεις των παιδιών…….
Στο τέλος εστιάσαμε στο ότι ο κύκλος δεν έχει αρχή και τέλος, συνεπώς ΔΕΝ υπάρχει πρώτος και τελευταίος.
Εν συνεχεία, το κάθε παιδί παρουσίασε τον εαυτό του επικεντρώνοντας στο τι πράγμα/δραστηριότητα/χόμπι πιστεύει ότι είναι καλός/ή.

2η δραστηριότητα: Εγώ και ο/η άλλος/η.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια όπου ο ένας παρουσίασε τον εαυτό στον άλλο/η, ο οποίος έπρεπε να συγκρατήσει όλες αυτές τις πληροφορίες για τον φίλο του. Στη συνέχεια παρουσίασαν ο ένας τον άλλο στην ολομέλεια στον κύκλο.

3η δραστηριότητα: Το συμβόλαιό μας
Θέσαμε την ερώτηση: ¨Τι σημαίνει δικαίωμα;” και, επειδή οι απαντήσεις ήταν αρκετά ασαφείς, εξηγήσαμε στα παιδιά ότι δικαίωμα είναι κάτι που μπορώ να έχω ή να κάνω και δεν μπορεί κάποιος άλλος να το απαγορεύσει.
Στη συνέχεια αναρτήσαμε την ακροστιχίδα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (κάθετα) και τα παιδιά κλήθηκαν να πουν λέξεις που αρχίζουν από κάθε αρχικό γράμμα της ακροστιχίδας και σχετίζονται με το κλίμα που θα ήθελαν να υπάρχει στις συναντήσεις – εργαστήρια που θα κάνουμε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Έγραψαν τις λέξεις στην ακροστιχίδα και έτοιμο το το Συμβόλαιο της ομάδας μας!

2ο εργαστήριο
Τίτλος: << Η Χάρτα των δικαιωμάτων>>
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Γνωριμία με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (ΟΔΔΑ) και τα Δικαιώματα του Παιδιού
1η δραστηριότητα: Διάλεξε εικόνα
Είχαμε επιλέξει εικόνες με ανθρώπους που διαβιώνουν σε περιβάλλον φτώχειας, χωρίς φαγητό, στέγη, ασφάλεια κλπ (τόσες όσες και τα παιδιά ) και τις τοποθετήσαμε στη μέση του κύκλου. Τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν μια εικόνα και στη συνέχεια να την περιγράψουν στην ολομέλεια. Επικεντρωθήκαμε στις θεματικές που αναδύθηκαν και τις συσχετίσαμε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.




Παρουσιάσαμε την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εν συντομία, εστιάζοντας στο ότι α) είναι εγγενή (δεν μπορεί να χάσει κάποιος τα δικαιώματά του αφού είναι ταυτόσημα με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη). β) είναι αδιαίρετα (κανένα δικαίωμα δεν είναι πιο σημαντικό από ένα άλλο). γ) είναι αλληλένδετα (όλα τα δικαιώματα έχουν δυναμική αλληλεξάρτηση).
2η δραστηριότητα: Έχεις δικαιώματα. Μάθε τα
Από το site του Συνήγορου του Παιδιού και από το site της κ. Ανθής Ζήση παρουσιάσαμε εικονογραφημένα τα Δικαιώματα του Παιδιού και ζητήσαμε να μας τα αναγνωρίσουν και να μιλήσουν για τη σημαντικότητά τους.





Επίσης συμμετείχαμε σε διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Χαμόγελου του
Παιδιού με θέμα «Δικαιώματα του Παιδιού».
Η Ψυχολόγος του Τμήματος Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων κι Εκπαιδευτικών ,αλληλεπίδρασε με τα παιδιά ρωτώντας τα αν γνωρίζουν τη λέξη δικαίωμα και τα προέτρεψε να πουν κάποια δικαιώματα. Με τη σειρά της ανέφερε τον ρόλο του Χαμόγελου ο οποίος είναι να βοηθάει τα παιδιά που στερούνται κάποια από αυτά τα βασικά δικαιώματα (στέγη, οικογένεια, σχολείο…)και τους γνώρισε την Εθνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού .


και παίξαμε online παιχνίδια
3η δραστηριότητα: Ζωγραφίζω το δικαίωμά μου να….
Τα παιδιά ανέλαβαν να ζωγραφίσουν ένα από τα βασικά δικαιώματα που συνδέονται με τον αυτοσεβασμό και την αυτοπροστασία, έτσι όπως αυτά τα αντιλαμβάνονται.









