Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς”(1ο εργαστήριο)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά: Ζωοφιλία, δικαιώματα ζώων και αειφορία

Τίτλος εργαστηρίου <<Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς>>

Τα ζώα είναι ένα θέμα που κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να τα εμπλέξει και να τα μυήσει στη λογική των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Με βάση τις εμπειρίες τους και πληροφορίες που αναζητούν, τις επεξεργάζονται και τις αξιοποιούν οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιούνται και ενεργοποιούνται προκειμένου να προστατέψουν κάθε κρίκο της αλυσίδας του οικοσυστήματος γύρω τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση γνώσεων, στάσεων και αξιών, κυρίως όμως δεξιοτήτων των μαθητών/τριών σε σχέση με τα ζώα.

1ο εργαστήριο

Τίτλος: <<Οι άνθρωποι και τα ζώα>>

Το εργαστήριο ξεκίνησε ακούγοντας και δραματοποιώντας το τραγούδι «Το Ελεφαντάκι» του Γιώργου Χατζηπιερή και εκτέλεση του Φοίβου Δεληβοριά από τη συλλογή τραγουδιών «O Τεμπέλης Δράκος».

Στη συνέχεια τα παιδιά σταδιακά πήραν τον ρόλο του εμψυχωτή και πρότειναν τραγούδια για ζωάκια που ήδη γνώριζαν  και τα δραματοποιήσαμε.

Ενδεικτικά:” Αχ! Κουνελάκι”, “Η κουκουβάγια”, ” Το σπουργιτάκι”, “Για πού, για πού, για πού τραβάει η αλεπού”, “Μία αρκούδα ξαφνικά”, “Ο κόκορας ξυπνάει”, “Πιγκουίνοι”, “Χόρεψε σαν γάτα” κ. ά.

Έπειτα καθίσαμε σε κύκλο και κάθε μαθητής/τρια  πιάνοντας ένα μικρό πλαστικό ζωάκι ανέφερε ένα αγαπημένο του ζώο και το ζωγράφισαν.

Σε επόμενη δραστηριότητα τα παιδιά με απλά κινητικά παιχνίδια μιμήθηκαν  κινήσεις και χαρακτηριστικά αγαπημένων ζώων που τους αναφέραμε. Έγιναν  ελέφαντες που περπατούν αργά, φίδια που σέρνονται, άλογα που καλπάζουν κ.ά. Επίσης κάθε παιδί  μιμήθηκε ένα ζώο και οι υπόλοιποι έπρεπε να καταλάβουν ποιο ζώο είναι .

Ακούσαμε και ήχους ζώων και προσπαθήσαμε να τους αναγνωρίσουμε.

Συζητήσαμε για τον τίτλο του εργαστηρίου μας, τον φιλοτεχνήσαμε και αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τη  γωνιά του.

Με καταιγισμό ιδεών τα παιδιά ανέφεραν  όσα γνωρίζουν και όσα θα ήθελαν να μάθουν για τα ζώα.

Ζητήσαμε από τα παιδιά να  στείλουν διαδικτυακά ή να φέρουν  φωτογραφικό υλικό που έχουν  με τα κατοικίδια ζωάκια τους. Με αφορμή τις φωτογραφίες  τα παιδιά μίλησαν για τα κατοικίδιά τους, τα περιέγραψαν, είπαν το όνομά τους, τις ανάγκες και συνήθειές τους, τι κάνουν μαζί και πώς νιώθουν για αυτά. Ήταν πραγματικά συγκινητικός ο τρόπος που μίλησαν για τα ζωάκια τους και εξέφρασαν υπέροχα συναισθήματα.

Στη συνέχεια ζωγράφισαν τα κατοικίδιά τους και έγραψαν το όνομά τους

Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι βιβλία με ζωάκια. Τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και συμφωνήσαμε να διαβάσουμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσα περισσότερα μπορούμε.

Εμπλουτίσαμε τη γωνιά της δανειστικής βιβλιοθήκης με βιβλία με ήρωες ζώα ώστε το επόμενο διάστημα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να τα δανειστούν.

Με την κυρία Λένια, στο μάθημα των Αγγλικών ο Happy Benny, η μασκότ της τάξης, μας γνώρισε το κατοικίδιό του, τον Μπο και τα παιδιά του έδειξαν τα δικά τους.

Γνώρισαν τα ονόματα κάποιων ζώων στα αγγλικά και έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου διάλεγαν ένα ζώο, το μιμούνταν και οι υπόλοιποι έπρεπε να μαντέψουν ποιο είναι(στα αγγλικά).

Μάθαμε και το τραγουδάκι: Do you have a Pet?

Στο τέλος του εργαστηρίου σε κύκλο τα παιδιά σχολίασαν τι τους άρεσε πιο πολύ από το εργαστήριο, τι καινούργιο έμαθαν και ποιες ήταν οι πιο διασκεδαστικές στιγμές.