Ανακαλύπτω το όνομά μου!

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να γράφουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο , είναι το όνομά τους. Για να το πετύχουμε αυτό κάναμε διάφορες δραστηριότητες  με το όνομά μας.

Αρχικό ονόματος

Γράψαμε το αρχικό  γράμμα κάθε παιδιού σε καρτελάκια και τα παιδιά το παρατήρησαν και το  σύγκριναν με  των άλλων. Μετά τοποθετήσαμε τα καρτελάκια ανακατεμένα στην πλάτη των παιδιών και αυτά κινούνταν ελεύθερα με τη συνοδεία μουσικής. Όταν η μουσική σταματούσε, έπρεπε το καθένα να βρει το δικό του καρτελάκι.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-1-vert

Επίσης στολίσαμε το αρχικό του ονόματός μας με μπαλάκια από γκοφρέ χαρτί.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-2-vert

Καρτέλες ονομάτων

Φτιάξαμε καρτέλες με το όνομα κάθε παιδιού και προσπαθούσε να ξεχωρίσει το δικό του.

     %ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1-3-horz

“Ψάρεμα” ονομάτων

Τοποθετήσαμε ανακατεμένα τα ονόματα των παιδιών (στα οποία είχαμε βάλει συνδετήρες) και το καθένα προσπάθησε με ένα μαγνήτη να “ψαρέψει” το δικό του.

 img_3405-vert

Παιχνίδι “Κουτσό ονόματος”

Χαράξαμε στο πάτωμα σκαλοπάτια στα οποία βάλαμε και μία καρτέλα με τον αντίστοιχο αριθμό. Το κάθε παιδί κρατώντας την καρτέλα με το όνομά του πηδούσε τόσα σκαλοπάτια όσες είναι οι συλλαβές του ονόματός του. Μόλις ανέβαινε την σκάλα, άφηνε την καρτέλα με το όνομά του στο τελευταίο σκαλοπάτι. Στο τέλος είδαμε ποιανού το όνομα σκαρφάλωσε πιο ψηλά στην σκάλα, άρα ποιανού το όνομα ήταν μεγαλύτερο και από πόσες συλλαβές αποτελείται!(Την ιδέα την πήραμε από το site Popi-it.Ευχαριστούμε!).

%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%bf-%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83-vert

 

Ανασύνθεση ονόματος

%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-horz-vert

%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%83-vert-vert

Βάπτιση

Μάθαμε ότι το όνομα μας το δίνει ο νονός στη βάπτιση και αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς μία “βάπτιση”%ce%b2%ce%b1%cf%80%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7-vert

Η ερμηνεία του ονόματός μου

Θελήσαμε να μάθουμε τι σημαίνει το όνομα του καθενός μας και σε αυτό μας βοήθησε το διαδίκτυο. Έπειτα χαρίσαμε στα παιδιά καρτέλες- μολύβια με το όνομα τους και την ερμηνεία του.

%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%b2%ce%b9%ce%b1-vert

%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%b2%ce%b9%ce%b1-2-vert