Τα βιβλία γιορτάζουν!

Από το 1966 στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!» ήταν το φετινό μήνυμα στην αφίσα για τη γιορτή του βιβλίου.

Εμείς, στο σχολείο μας, παρατηρήσαμε την αφίσα και προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα της συγγραφέως. Αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι με οδηγό τη φαντασία μπορούμε να ταξιδέψουμε παντού και να ανακαλύψουμε νέους κόσμους.

Φτιάξαμε και σελιδοδείκτες.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό σχολείο Ακράτας, είχαμε προσκαλέσει την υπέροχη συγγραφέα Κατερίνα Μουρίκη προκειμένου να μας μιλήσει για τη ζωή της και τα έργα της.

Πριν την επίσκεψη είχαμε διαβάσει κάποια βιβλία της και εστιάσαμε στο παραμύθι “Πάσχα στο ξωκκλήσι”.

Η πλοκή του παραμυθιού έχει ως εξής: Τα ζώα του δάσους πληροφορούνται ότι το ξωκκλήσι του χωριού κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Η φθορά του χρόνου είναι μεγάλη, μα οι ζημιές από την απροσεξία τους, που έβρισκαν εκεί καταφύγιο, είναι ακόμα μεγαλύτερες. Τώρα τα ζώα το μετάνιωσαν και θέλουν να επανορθώσουν. Το εκκλησάκι πρέπει να ξαναγίνει όμορφο και να λειτουργήσει πάλι! Οι άγιες μέρες του Πάσχα πλησιάζουν! Άραγε θα βρουν τα ζώα κάποιον τρόπο για να δράσουν; Θα καταφέρουν να έχουν έτοιμο το ξωκκλήσι για να πανηγυρίσουν εκεί την ανάσταση του Χριστού μας; Τελικά τα ζωάκια συνεργάζονται και καταφέρνουν να το σώσουν!

Τα παιδιά ζωγράφισαν το ξωκκλήσι και τους ήρωες του παραμυθιού και αποφάσισαν να χαρίσουν αυτή την ομαδική εργασία στην κυρία Μουρίκη.

Την ημέρα της επίσκεψης οι μαθητές του Δημοτικού είχαν ετοιμάσει πολύ ωραία δρώμενα για να τιμήσουν τη συγγραφέα όπως θεατρικά, τραγούδια, κολλάζ κ.ά. Οι μαθητές μας της χάρισαν την κατασκευή που είχαν ετοιμάσει.

Η συγγραφέας, συγκινημένη από όσα της παρουσίασαν τα παιδιά, μοιράστηκε μαζί μας οικογενειακές στιγμές που την ώθησαν να γράφει τα βιβλία της και να επικοινωνεί με το αναγνωστικό κοινό εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε βιβλία της αλλά δώρισε και η ίδια βιβλία και δωράκια στους μαθητές .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας για την άψογη συνεργασία ! Φυσικά το πιο θερμό μας ευχαριστώ στην κυρία Κατερίνα Μουρίκη για την μοναδική εμπειρία που μας χάρισε. Σας περιμένουμε ξανά!!!