Εργαστήριο Δεξιοτήτων” Έχω κι εγώ δικαιώματα, είμαι παιδί “(1ο-2ο εργαστήριο)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ

1.ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τίτλος εργαστηρίου ” Έχω κι εγώ δικαιώματα, είμαι παιδί”

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού δεν είναι ένα σύνολο από ψυχρούς νομικούς κανόνες. Αν πρόκειται να λειτουργήσουν και να αποκτήσουν νόημα, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μέσα και κατευθυντήριες γραμμές στις προσπάθειές μας να ζούμε με ισότητα και δικαιοσύνη στην καθημερινή μας ζωή. Τα δικαιώματα του παιδιού προστατεύονται διεξοδικά από ένα ευρύ σύνολο από διεθνή και περιφερειακά όργανα που καλύπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο. Τα παιδιά επωφελούνται από τα δικαιώματα που περιέχονται στο ευρύτερο διεθνές δίκαιο. Aποτελεί υποχρέωση του κράτους να στηρίζει το παιδί και να παρεμβαίνει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα του.

1ο εργαστήριο

Τίτλος: << Γνωριμία της ομάδας-Το συμβόλαιο μας >>

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Δεξιότητες αυτοπαρουσίασης

1η δραστηριότητα: Εγώ, εσύ, αυτός/ή…..ΕΜΕΙΣ

Εκπαιδευτικός και παιδιά καθίσαμε σε κύκλο και διερευνήσαμε γιατί επιλέχτηκε να καθίσουμε έτσι. Ακούστηκαν οι απόψεις των παιδιών…….

Στο τέλος εστιάσαμε στο ότι ο κύκλος δεν έχει αρχή και τέλος, συνεπώς ΔΕΝ υπάρχει πρώτος και τελευταίος.

Εν συνεχεία, το κάθε παιδί παρουσίασε τον εαυτό του επικεντρώνοντας στο τι πράγμα/δραστηριότητα/χόμπι πιστεύει ότι είναι καλός/ή.

2η δραστηριότητα: Εγώ και ο/η άλλος/η.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια όπου ο ένας παρουσίασε τον εαυτό στον άλλο/η, ο οποίος έπρεπε να συγκρατήσει όλες αυτές τις πληροφορίες για τον φίλο του. Στη συνέχεια παρουσίασαν  ο ένας τον άλλο στην ολομέλεια στον κύκλο.

3η δραστηριότητα: Το συμβόλαιό μας

Θέσαμε την ερώτηση: ¨Τι σημαίνει δικαίωμα;” και, επειδή οι απαντήσεις ήταν αρκετά ασαφείς, εξηγήσαμε στα παιδιά ότι δικαίωμα είναι κάτι που μπορώ να έχω ή να κάνω και δεν μπορεί κάποιος άλλος να το απαγορεύσει.

Στη συνέχεια αναρτήσαμε την ακροστιχίδα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (κάθετα) και τα παιδιά κλήθηκαν να πουν λέξεις που αρχίζουν από κάθε αρχικό γράμμα της ακροστιχίδας και σχετίζονται με το κλίμα που θα ήθελαν να υπάρχει στις συναντήσεις – εργαστήρια που θα κάνουμε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Έγραψαν τις λέξεις στην ακροστιχίδα και έτοιμο το το Συμβόλαιο της ομάδας μας!

2ο εργαστήριο

Τίτλος: << Η Χάρτα των δικαιωμάτων>>

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Γνωριμία με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (ΟΔΔΑ) και τα   Δικαιώματα του Παιδιού                                           

1η δραστηριότητα: Διάλεξε εικόνα

Είχαμε επιλέξει εικόνες με ανθρώπους που διαβιώνουν σε περιβάλλον φτώχειας, χωρίς φαγητό, στέγη, ασφάλεια κλπ (τόσες όσες και τα παιδιά ) και τις τοποθετήσαμε στη μέση του κύκλου. Τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν μια εικόνα και στη συνέχεια να την περιγράψουν στην ολομέλεια. Επικεντρωθήκαμε στις θεματικές που αναδύθηκαν και τις συσχετίσαμε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρουσιάσαμε την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εν συντομία, εστιάζοντας στο ότι α) είναι εγγενή (δεν μπορεί να χάσει κάποιος τα δικαιώματά του αφού είναι ταυτόσημα με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη). β) είναι αδιαίρετα (κανένα δικαίωμα δεν είναι πιο σημαντικό από ένα άλλο). γ) είναι αλληλένδετα (όλα τα δικαιώματα έχουν δυναμική αλληλεξάρτηση).

2η δραστηριότητα: Έχεις δικαιώματα. Μάθε τα

Από το site του Συνήγορου του Παιδιού και από το site της κ. Ανθής Ζήση παρουσιάσαμε εικονογραφημένα τα Δικαιώματα του Παιδιού και ζητήσαμε να μας τα αναγνωρίσουν και να μιλήσουν για τη σημαντικότητά τους.

Επίσης συμμετείχαμε σε διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Χαμόγελου του
Παιδιού με θέμα «Δικαιώματα  του Παιδιού».

Η Ψυχολόγος του Τμήματος Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων κι Εκπαιδευτικών ,αλληλεπίδρασε με τα παιδιά ρωτώντας τα αν γνωρίζουν τη λέξη δικαίωμα και τα προέτρεψε να πουν κάποια δικαιώματα. Με τη σειρά της ανέφερε τον ρόλο του Χαμόγελου ο οποίος είναι να βοηθάει τα παιδιά που στερούνται κάποια από αυτά τα βασικά δικαιώματα (στέγη, οικογένεια, σχολείο…)και τους γνώρισε  την Εθνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού .

 

και παίξαμε online παιχνίδια

https://wordwall.net/resource/8316037/memory-game-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

3η δραστηριότητα: Ζωγραφίζω το δικαίωμά μου να….

Τα παιδιά ανέλαβαν να ζωγραφίσουν ένα από τα βασικά δικαιώματα που συνδέονται με τον αυτοσεβασμό και την αυτοπροστασία, έτσι όπως αυτά τα αντιλαμβάνονται.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων” Έχω κι εγώ δικαιώματα, είμαι παιδί “(3ο-4ο εργαστήριο)

3ο εργαστήριο

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Αποδοχή της διαφορετικότητας

Τίτλος: <<Όλοι ίσοι μα και διαφορετικοί >>

1η δραστηριότητα: Να αλλάξουν θέση όσοι…

Τα παιδιά κάθισαν σε κύκλο και αφαιρέσαμε μια καρέκλα. Αρχίσαμε λέγοντας: «Να αλλάξουν θέση όσοι έχουν…. π.χ ξανθά μαλλιά, παίζουν ποδόσφαιρο, αγαπούν τα ζώα, τρώνε παστίτσιο, μισούν τον πόλεμο κλπ. για να αναδειχτούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ μας. Το παιδί που δεν έπιανε καρέκλα στην αλλαγή παρέμενε στον κύκλο και επέλεγε ποιοι θα αλλάξουν θέση.

2η δραστηριότητα: Είμαστε στο ΕΜΕΙΣ

Τα παιδιά καθισμένα σε κύκλο. Γράψαμε ως τίτλο στον πίνακα τη φράση: «Φεύγω για διακοπές, αλλά πρώτα πρέπει να καθαρίσω το δωμάτιό μου». Ένα παιδί άρχισε το παιχνίδι λέγοντας τη φράση: «Φεύγω για διακοπές, αλλά πρώτα πρέπει να καθαρίσω το δωμάτιό μου και ταυτόχρονα έδειχνε με παντομίμα πώς «καθαρίζει το δωμάτιο του/της». Στη συνέχεια κάθε παιδί επαναλάμβανε αυτά τα αρχικά λόγια και την κίνηση, και μετά πρόσθετε κάτι δικό του με μία ανάλογη κίνηση. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εμείς γράφαμε τις ενέργειες που προσέθετε κάθε παίκτης με τη σειρά (ώστε να τις θυμούνται οι μαθητές στο τέλος καθώς αύξανε η λίστα). Στο τέλος όλη η ομάδα επανέλαβε τη σειρά φράσεων και κινήσεων μαζί. Κλείνοντας, υπογραμμίσαμε το νόημα του να αποδεχόμαστε και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, αν και διαφορετικοί.

3η δραστηριότητα: Μπροστά στην αλήθεια

Τα παιδιά, κοιτώντας σε καθρέφτη, προσπάθησαν να γράψουν σε ένα χαρτί το όνομα τους ή οτιδήποτε άλλο αυτά ήθελαν χωρίς να επιτρέπεται να κοιτάξουν στο χαρτί. Τελειώνοντας ρωτήθηκαν τους φάνηκε. Ήταν εύκολο; Έχουν σκεφτεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρότι προσπαθούν, είναι πέρα από τις δυνάμεις τους να κάνουν κάτι που αυτά το κάνουν με εξαιρετική ευκολία;

4ο εργαστήριο

Τίτλος: << Τα προσφυγόπουλα ήρθαν στο σχολείο μας>>

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Ανάπτυξη ενσυναίσθησης, αποδοχής και σεβασμού των προσφύγων

1η δραστηριότητα: Αν και μακριά, τόσο κοντά

Επιλέξαμε την ταινία “Ειρήνη” και την προβάλαμε στα παιδιά αρχικά με κλειστό ήχο. Αυτά κλήθηκαν να μαντέψουν την πλοκή της. Στη συνέχεια την ξαναπροβάλαμε ,άκουσαν τους πραγματικούς διαλόγους και τους σύγκριναν με τους δικούς τους.

Σε ερώτημά μας αν κατάλαβαν τι είναι η Ειρήνη και γιατί μετακινείτε συνεχώς , τα παιδιά απάντησαν ότι η Ειρήνη είναι γυφτάκι που κάηκε το σπίτι της. Τότε είπαμε ότι η Ειρήνη είναι πρόσφυγας. Τα περισσότερα παιδιά δεν ήξεραν τι σημαίνει η λέξη και έτσι τους εξηγήσαμε ότι πρόσφυγας είναι αυτός που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να καταφύγει σε μια ξένη χώρα επειδή κινδυνεύει.

Έχοντας καρτέλες για αναδιήγηση της ιστορίας της Ειρήνης( από την κ.Τάνια Μάνεση) , τα παιδιά τις έβαλαν στη σωστή σειρά: ήσυχο χωριό, Πετροφάγοι, μεταξωτές ουρές, μουντζουρωμένα κοράκια, πλούσια πολιτεία, φτωχή πολιτεία, οικογένεια Καλόκαρδου.

Παίξαμε και online παιχνίδια

2η δραστηριότητα: Περπατώ και μιμούμαι

Τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία. Πήραν την τσάντα τους και περπάτησαν γρήγορα (όπως η Ειρήνη που εγκατέλειψε βιαία τη χώρα της), προσεκτικά (όπως η Ειρήνη που περνούσε από δύσβατα μέρη), κουρασμένα (όπως η Ειρήνη μετά από ταλαιπωρία), χαρούμενα (όπως η Ειρήνη που βρήκε τον Καλόκαρδο) κτλ.

3η δραστηριότητα: Φεύγω και παίρνω μαζί μου….

Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν και να αιτιολογήσουν ποια 5 πράγματα θα έπαιρναν μαζί τους αν ήταν «πρόσφυγες» που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους . Ενδεικτικές απαντήσεις: ρούχα, φαγητό, φωτογραφίες με την οικογένειά τους, εικόνα Του Χριστού …

Εργαστήριο Δεξιοτήτων” Έχω κι εγώ δικαιώματα, είμαι παιδί “(5ο-6ο εργαστήριο)

5ο εργαστήριο

Τίτλος: << Πλουραλισμός και ετερότητα >>

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Αποδοχή της ετερότητας ως πλούτο για την κοινωνία μας

1η δραστηριότητα: Σαν το κύμα

Σχηματίσαμε υποομάδες των οκτώ ατόμων. Κάθε ομάδα στάθηκε σε κύκλο κοιτάζοντας το κέντρο του κύκλου. Κάθε μέλος τέντωσε τα χέρια σταυρώνοντάς τα στο ύψος των καρπών και έπιασε τα χέρια των δύο άλλων ατόμων απέναντί του. Κανένας δεν έπρεπε να κρατάει και τα δύο χέρια του ίδιου ατόμου. Χωρίς να αφήσουν τα χέρια, τα μέλη της κάθε ομάδας έπρεπε να προσπαθήσουν να ξεμπλέξουν και να φτιάξουν τον κύκλο τους με ενωμένα τα χέρια χωρίς να αφήσουν ούτε στιγμή αυτούς που κρατάνε. Δραστηριότητα πολύ καλή για την επικοινωνία και τη συνεργασία της ομάδας καθώς η ομάδα με ενωμένα τα χέρια κινείται σαν κύμα, δεξιά και αριστερά χωρίς να καταστρέφει τον κόμπο. Τα παιδιά αρχικά μπερδεύτηκαν αλλά στο τέλος κατάφεραν να ξεμπλέξουν( Ε, όχι και όλοι!). Σίγουρα πάντως όλοι το καταχάρηκαν .

2η δραστηριότητα: Βρείτε κάποιον…..

Ζητήσαμε από τα παιδιά να σηκωθούν και να βρουν κάποιον που ταιριάζει σε μία από τις καταστάσεις που περιγράφαμε κάθε φορά. Βρείτε λοιπόν κάποιον/α που έχει το ίδιο χρώμα μάτια με εσάς, έχει γεννηθεί στον ίδιο τόπο με σας, γράφει με το ίδιο χέρι που γράφετε κι εσείς, ζει κοντά στη θάλασσα, έχει γνωρίσει πρόσφυγα, το όνομά του δεν είναι ελληνικό, αγαπά το σχολείο, είναι φίλος/η μου, υποστηρίζει την ίδια ποδοσφαιρική ομάδα, του αρέσει ο χορός κ.τ.λ.

Παναθηναϊκός
Ολυμπιακός

6ο εργαστήριο

Τίτλος: << Αξιολόγηση του προγράμματος>>

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Ανάπτυξη κριτικής σκέψης

1η δραστηριότητα: Παίζουμε;

Τα παιδιά σε ζευγάρια ζωγράφισαν τα δικαιώματά τους και τα κάναμε ψηφιακά παζλ με το πρόγραμμα Jigsaw Planet. Μπορείτε να τα δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.jigsawplanet.com/t12345?viewas=08f48bf0efbc

2η δραστηριότητα: Πώς νιώθω… Αναδρομή.

Τα παιδιά σε κύκλο συζήτησαν ομαδικά για την εμπειρία συμμετοχής τους στα Εργαστήρια. Όλοι εξέφρασαν την άποψή τους.
Ενδεικτικές ερωτήσεις:
• Τι μου άρεσε από το πρόγραμμα;
• Τι δε μου άρεσε;
• Πώς ένιωσα όλο αυτό τον καιρό;
• Πώς θα αξιοποιήσω τα όσα έμαθα;

3η δραστηριότητα: Αφίσα με τα δικαιώματα των παιδιών

Τα παιδιά με πολύ φαντασία και όρεξη πρότειναν ιδέες, αντάλλαξαν απόψεις, συμφώνησαν, διαφώνησαν και τελικά δημιούργησαν μια μεγάλη τρισδιάστατη αφίσα με τα δικαιώματά τους.

Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ανταποκριθήκαμε πρόθυμα στο κάλεσμα του Δήμου Αιγιαλείας – Αντιδημαρχίας Παιδείας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ενδεείς οικογένειες που διαβιούν δύσκολα αυτές τις μέρες.